14. 8. 2012

Doksyman 2012 - jsem už triatlonista?

Původně mi měla končit letošní sezona po Moraviamanovi, ale jak jsem místo Czechmana marodil, asi na mě byl dost žalostný pohled, tak jsem doma získal povolenku na reparát a Doksyman termínově vyhovoval. Sice po narození Tima, ale na jaře jsem něco odtrénoval, tak mě přece pár probdělých nocí nemohlo rozházet. Na silácký plány jsem prostě expert...:-)

Souhrn z Doksymana 2012:
Svého 3. Doksymana jsem absolvoval trochu neplánovaně. Při plavání bylo hodně znát manko v plaveckém tréninku z poslední doby. Bylo to takové mdlé, ruce bez síly, nicméně vylézám z vody za 34:31, miniaturní zlepšení oproti loňsku. V prvním depu sem při vyndavání kola urval zadní nosič na lahve, a dost tam zmatkoval, čas dost hrozných 4:16. Cyklistika byla v plánu pod 2:30, takže držet průměr nad 36km/h. To se zhruba do 2/3 daří, pak mi ale vytuhnou nohy, poprvé se ozve křeč v levém stehně a plány jsou v háji. Kolo ukončuji za stále docela slušných 2:31:40, ale měl jsem letos na víc. Druhé depo už OK, 1:10. Běh rozbíhám na 5min/km a čekám co se stane. První okruh je bez problému, v druhém mi ale zase začne škubat stehno a musím malinko brzdit. V posledním okruhu se ve stoupání ozve křeč natvrdo a musím zastavit, protahovat, a pak se mi to naštěstí podaří zase rozběhnout. Cílem probíhám s běžeckým časem 1:46:50, a celkový čas tak vychází na parádních 4:58:27. Bájná hranice 5h tedy padla, nutno uznat že i zásluhou perfektního počasí.

Na Doksymana jsem se těšil. Mělo tam být dost známých, Advid, zombice, quassar, vtt, Miloš, brácha švagra Jirka chtěl taky napoprvé zkusit delší triatlon, a dokonce Michal měl z motorky dohlížet na pravidla. No tam sem prostě nechtěl chybět.

O nějakém ladění předzávodní formy nemohla však být tentokrát řeč. Hlavní "tréninkové" motivy shrnuje několik následujících fotek. Pokud šlo o koupání, tak jedině s Teem v zahradním bazénku, cyklistika se skládala převážně z jízdy na nákup, nebo na krmení kachniček na MTB s Teem v dětské sedačce, a občasný trenažér. Běhání pak s Teem na zádech (moc ho to bavilo), někdy s kočárkem a Teem na skejtu a nebo občas v noci sám, to jsem se ale pak hned druhý den ráno samou nevyspalostí dost proklínal. Ve zbylých chvílích si užívám malého Timíka a nebo spím. No prostě jsem měl na vlastní kůži zjistit jak moc je důležitý trénink právě v předzávodním období.





Před startem plavání ještě získám další zkušenost, která mi doteď tak trochu unikala a to že se vyplatí mít nasazené plavecké brýle pod čepičkou, a je pak nižší riziko že je někdo při bitce ve vodě strhne. V 11 se vrháme do mírných vln Mácháče, rozhodně ne takových jako loni. Zpočátku se mi plave dobře, najdu si své místo v plaveckém poli a až na občasný lehčí kontakt to jde. V půlce už se to ale rapidně zhoršuje, zaregistruju že jde přede mě někdo s hodně podobným neoprenem jako má David, ale ukolíbán zkušenostmi předešlými tuto bláznivou myšlenku ignoruju. Otáčíme na poslední bojce, což je zhruba druhá třetina, čas lehce přes 22, no pokud nevytuhnu uplně, mělo by to být 33-34. Nakonec vytuhnu ještě trochu víc, ale ne zas tak uplně :-) takže lezu ven za 34:31. Čas mám od výsledků jiný, protože oficiální časomíra měla koberec až za půlminutovým přeběhem do depa. Nicméně je to tempo dokonce o něco pomalejší než v Otrokovicích na dvojnásobné vzdálenosti, takže zde je vidět jak se na mojí výkonnosti měsíc a půl neplavání podepsal.

 
© Bike24.cz

V prvním depu mě čeká několik nemilých překvapení. Když tam přibíhám, vidím akorát Davida jak dopíná helmu, a s nechápavým výrazem a slovy "Cos tam vyváděl?" mizí v dáli. Jak co sem tam vyváděl, já plavu furt stejně, otázkou je co to vyvádí on? Plave furt rychleji a rychleji. Hlavou se mi honí zběsilý myšlenky, strhám ze sebe rychle neopren, nasadim ponožky (zas takový teplo neni), helmu, brejle, číslo a jdem po něm. Chytnu kolo a křup... Celý zadní držák se odporoučel k zemi. Nejdřív se ho snažim nějak upevnit, ale jen zjistim že sem urval šrouby a neni jak to upevnit zpátky. Takže to rozeberu, mám tam všechny ty pumpičky, bombičky, duše a lepení pečlivě utažený páskou se suchym zipem a samozřejmě mi to nejde odepnout tak s tim lomcuju, podaří se mi pořezat si prsty takže ze mě začne jěště téct rudá. Rudě taky už i vidim. Nakonec se zadaří, rozloučím se se svýma lahvema s ionťákem, mám tedy jen jednu na řidítkách. Všechno ostatní nějak narvu do dresu, který má naštěstí velký kapsy, a utíkám z depa. Měřilo neskutečných 4:16...

© Bike24.cz

Kolo, moje hlavní zbraň, loni zde osobák za 2:32:10, letos mám novou raketu, o 50% víc najeto, bylo víc kvality, prostě si věřím. Aspoň 2:30, možná i líp? Rozjíždím to na průměr 36, s tim že se uvidí. Davida sjíždím někde mezi první a druhou obrátkou. Pak i Honzu, ten ale vypadá na první pohled pěkně mizerně, zkoušim ho povzbudit a letím dál. První kolo skutečně otáčím s průměrem 36, tak makám dál. Na cyklistickém okruhu je tam v lese jeden rozbitej úsek, protože mám nahuštěno na 8 barů (abych zase nepích) tak si ho patřičně užívám...:) Jsem v půlce a už se moc v pohodě necítím. Davidovi se vzdaluju, ale ne moc, teď to vypadá tak na 4 minuty a to je málo. Druhý okruh točím stále s plánovaným průměrem, ale pěkně mi tuhnou nohy, navíc se dostavuje křeč do levého stehna a musím ubrat. Snažim se víc točit ale nějak mi dochází. Výpadek delších tréninků na kole je znát, poslední delší (2h+) kolo bylo v rámci Moraviamana na Transitionu se přecejen šlape jinak než na MTB s prckem v sedačce...:) Na poslední obrátce na Davida napočítám náskok kolem 7-8 min, no nic moc. Dojíždím do depa s časem 2:31:40, takže zlepšení o závratnou půlminutu, průměr tedy nakonec spadl na 35,6km/h.

© Bike24.cz

Druhé depo naštěstí bez neplánovaných příhod, takže neni moc nad čim se rozepisovat, čas 1:10.

Vybíhám a jde to dobře. Teda na mé poměry, kdy pak výsledný běžecký čas nezřídka začíná dvojkou. První tři kiláky 5min/km, pak to spadne trochu dolu, ale stehno vypadá zatím dobře tak jdu dál. V druhém okruhu se potkám s Jirkou, běžíme chvilku spolu pak ho ale nechám jít dopředu a jdu si svoje tempo. V kopci ho ale zase docvaknu a pak jdu zas dopředu já. Křeč se zase začíná ozývat, ale furt to ještě jde. Nabíhám do 3 okruhu, Ivča povzbuzuje, Michal ale že prej to flákám...:) V pasáži v písku to s nohou už vypadá špatně, doběhnu na občerstvovačku před asfaltkou, nemají bohužel ionťák tak lupnu poslední magnes life, zapiju vodou, čas je furt na hraně pod bájných 5 hodin, tak se modlím aby to vyšlo. Jenže nevyšlo, v kopci se to postupně zhoršuje, a nahoře se noha sekne uplně. Zastavuju, při protahování se ohlídnu, a zelený kompresky (David) furt nikde. Kurňa to přece musim dát. Dobelhám se na poslední občerstvovačku, kde se na mě jedna dobrovolnice soucitně zadívá a radí mi že mám radši zastavit, a protahovat/masírovat, jenže jí se to povidá, jí žádnej démon v zelenejch fuseklích nenahání. Pomalu to rozbíhám a křeč se naštěstí trochu ustupuje. Zrovna se mi vrací lepší nálada, na 5h to sice už moc nevypadá, ale aspoň ... aspoň co... Poslední kontrolní ohlídnutí před odbočkou do kempu Borný a David už se na mě zubí tím svým sebejistým úsměvem, ze kterého je čitelná úleva, protože ví že mě předběhne a já s tím nic nenadělám. Takže si tak lehce procupitá kolem, nabídne mi magneslife kterou odmítám, pač by mi stejně už nepomohla a jde přese mě. Chci ho samozřejmě trochu potrápit ale křeč je hned zpátky. Držím se ho aspoň na dohled, v závěru se mi snad dokonce daří ještě trochu přiblížit (nebo se mi to jen zdá), nicméně výsledek je neoddiskutovatelný, dobíhám se 14s zásekem. Běžecký čas 1:46:50 je zatím můj nejrychlejší v rámci půlky, ale furt je hodně co zlepšovat.

© Bike24.cz

Co je ale nejpodstatnější, daří se mi celkovým časem 4:58:27 pokořit hranici 5hodin, což byl můj původní plán na Czechmana, takže aspoň reparát se povedl na výbornou. Osobák z loňského DM posunut skoro o 16 minut! David zaběhnul za 1:36 a nějaký drobný, což je muj nejlepší čas na samotnej  půlmaratonu, takže na běhu mi nadělil přes 10 minut a k tomu neni asi moc co dodat. A taky jsem přišel o svůj mírný náskok po plavání.

Famozně zaběhnul Dan, běh za 1:29 a celkově za 4:45. Miloš 4:50, taky bomba. Těšim se co kluci předvedou na dalších závodech...

A co já teď? Teď už opravdu nic, pokud jde o triatlon. Na podzim asi nějaké kontrolní běžecké závody a příští sezona ještě moc daleko. Tak se všichni mějte a ať vám to zatím lítá!

Propozice: http://ironman.cz/index.php/cz/propozice
Výsledky: http://sportis.cz/csv.php?id=1219&co=vysledky
Záznam plavání: http://connect.garmin.com/activity/209812546
Záznam kola: http://connect.garmin.com/activity/209812550
Záznam běhu: http://connect.garmin.com/activity/209812564

26 komentářů:

  1. Moc pěkná příprava. Jen jsi dal mrňousovi běžeckou čepičku už na plavání. :-D

    Koukám, že kdybys nezmrvil to depo, tak tě nedoběhnu. :-(
    :-)

    A kdybych věděl předem, že tě předplavu, tak si napíšu na záda neoprenu něco jako "Majku, do toho!" :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdybych tak mel vykony postacujici na to, aby pak nebylo zpetne treba resit kdyby...:-)

      S tim vzkazem na neoprenu dobry napad, zkusime priste. Kdyz to ve vode zmercim kousnu se a uz se Te nepustim...:-))

      Vymazat
  2. A máš pochvalu za běžeckou kadenci. Pracoval jsi na tom, a je to znát.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No furt to ma mezery, na zacatku je to vzdy OK, pak to s unavou pada...

      Vymazat
  3. pěkně zajeto do obou, akorát škoda toho držáku a z něj plynoucího zdržení, museli to být nervy, jestli 5-tka padne nebo ne. Ale jinak máš fakt krásný kluky a to je to hlavní ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky Martine, nervy to byly a uprime receno jsem se celou dobu behu psychicky pripravoval spis na to ze to neklapne, takze radost byla nakonec velika.
      Kluci sou super, jen ten starsi je jak z divokejch vajec, den pred zavodem vysklil hlavou okno, tak sme mu z ni vyndavali strepy a leteli na pohotovost. Nevim kde to podedil..:)

      Vymazat
    2. Aspoň víš určitě, že je tvůj. :-D

      Vymazat
  4. Jestli s druhým miminem přijde takové zlepšení, tak hned večer na to vlítnu s Kačkou. :D Paráda Majku, klobouk dolů před "přípravou" a výkonem. No Zombice je teprve čerstvým jednonásobným otcem, tak to asi rozdejchává, nebyl jsem na tom o nic líp, spíš naopak.
    Toho depa, potažmo držáku, je škoda, to by si Advid ani nešktr. ;) Neboj však on se taky jednou stane otcem a pak přijde čas na tvoji pilu. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdybych se aspoň mohl vymlouvat na Emičku, ale to nemůžu, protože ona je absolutní zlatíčko :-) Holt se stala někde chyba v matrixu a uvidím co mi na to řekne dneska doktor...
      Z.

      Vymazat
    2. Sewy: No pravda je ta ze s tim druhym clovek uz vi do ceho jde a podle toho se zaridi, napr. spi kdykoliv to jde apod... Na druhy vlitnete co nejdriv, at mas splneno a muzes ohlasit veliky comeback.
      Zomba: Viroza/baciloza se teda zadna nepotvrdila?

      Vymazat
    3. Myslíš 193 centimetrový a 90 kilový comeback nebo ještě chvíli počkat, třeba ten metrák padne? :D

      Honzo, ty se s tím pěkně dlouho pereš, už by to chtělo rozseknout a nebo narazit na pořádnýho doktora. Držím palce.

      Vymazat
    4. Jecminek taky avizoval comeback, tak mozna by ta stofka byla stylova...:)

      Vymazat
    5. Viroza nic, a na kardio vysetreni jdu dnes.
      Sewy: tohle je neco uplne jinyho, s brichem to nemelo nic spolecnyho :-/ Proste jsem mel uz od plavani tepy na 110-120% maxima a asi po hodine klidova tepovka porad 180 (s anaerobakem cca 170 fakt divny...)

      Vymazat
    6. Docházejí ti baterky v tepáku. ;) :D

      Vymazat
    7. No, to sem si po plavani taky myslel...

      Vymazat
  5. Jeste jednou gratulace k pokoreni 5 hodin, je ti doufam jasny, ze jsem mel pravdu, ze na Czechmanu bys v pripade vynechani vsech tvych saskaren s kolem zajel hluboko pod 5, ted sis to aspon potvrdil a pristi rok to bude pri kazdym zavode ;-)
    Jinak nevim cos to povidal, zes nebyl mesic v bazenu :-)))
    Z.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, pravdu si mel a ja moc neveril. S tim pristi rok na kazdym zavode jeste ale uvidime...:)
      No v bazenu se, v cervenci byl ale treninkem to rozhodne nemuzu nazyvat...:))

      Vymazat
  6. Ještě jednou gratulace, o tom šaškování v depu jsem nevěděl, to je fakt smůla a zároveň poučení, já kolo věším vždy za sedlo. JJ podzim bude běžecký, včetně těch kontrolních závodů ;) IM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja mel kolo taky za sedlovku, ale vzal jsem to lahvema o tu vodorovnou tyc a asi to byla slupka, kdyz to prdlo. Ale je lepsi mit rezervy v defektech a saskarnach, at pak nemusim na zlepseni tolik trenovat...:-))

      Vymazat
  7. Pěkný Majku moc pěkný. Já si teď v sobotu vyzkouším, Pilmana jaké to je jít půlku bez tréninku :-)). To se zas budu na běhu proklínat :-).

    OdpovědětVymazat
  8. Pěkně, pěkně. Moc hezky jste si to s Advidem dávali a nakonec to dotáhli pod 5. Už se těším na příští sezonu :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Aldo, tak koukej to dat taky pod pet...:-)))
    Rendo, priste je to jasny, musime pod 4...:D

    OdpovědětVymazat
  10. Majku tak to neklapne ani náhodou :-)). jedu s cílem dokončit a vše pod 6 bude úspěch. Od Slovakmana jsem nedělal vůbec nic, přibral, takže si žádné iluze o dobrém výsledku nedělám, cíl je dokončit :-)). Bude to takové "bolestivé" zakončení triatlonové sezóny :-)).

    OdpovědětVymazat
  11. Tak to je skoda ze se tam nemuzu utrhnout, mohl bych Ti aspon pekne protahnout perka a pomoct s motivaci. Na Davida to aspon funguje perfektne..:-)) Tak se drz!

    OdpovědětVymazat
  12. Což o to s motivací by jsi mi pomoci mohl, ale jestli by to bylo k nečemu, kde nic není ani čert nebere :-)). Ve vodě budu rád, když se neutopím, uvidím, jak se v těch kopcích na kole budu cítit, ale asi žádná hitparáda a závěrečný běh to snad nějak doklušu :-)). Ale je přihlášeno cca 170 lidí, tak se tam snad nějak ztratím :-)).

    OdpovědětVymazat