30. 11. 2011

Kardiologické vyšetření, zátěžový test

Člověk občas tak různě čte, jak na těch a těch velkých maratonech umřelo tolik a tolik lidí na infarkt, dočte se různé teorie jak to určitě byli jedinci netrénovaní, pravděpodobně s nějakou nediagnostikovanou srdeční vadou apod. A červíček v hlavě vrtá a vrtá a protože jsem zodpovědný taťka od rodiny, protože jeden pozávodní výlet sanitkou (naštěstí ne černou) už za sebou mám, a protože mám ze svého nadcházejícího prvního ironmana poměrně vítr, na serveru behej.com jsem v diskuzi vyhledal kontakt na jedno kardiologické centrum na Smíchově a zašel jsem si tam na kardiologické vyšetření.

Jeden týden to bylo jen zjištění anamnézy, změření tlaků na obou rukách a natočení klidového EKG a druhý týden to bylo již včetně echokardického vyšetření a zátěžového testu. Echokardie je defacto sono, lehnete si na bok, napatlaj vám na hrudník gel a snímačem vám objíždějí hrudník v části srdce ze všech možných úhlů. Na monitor jsem bohužel neviděl a tak z toho nemám žádné zajímavé dojmy.:-)

Zátěžový test zahájím tím, že si ve chvilce nepozornosti sestry naliju kelímek vody z takového toho kancelářskýho napajedla s průhlednym barelem a poté co ho do sebe celý kopnu zjistim, že je voda uplně zakalená a na barelu je (ne zrovna malá) cedule mimo provoz. Chutná to jak kdybych vypil fridex. Nevim co tam tak mohlo vytéct, možná něco z chladícího okruhu tý mašinky. Hm, supr začátek, jestli sem se právě něčim otrávil...:)))

Samotný test probíhal v tomto centru ne na běhátku ale na cyklotrenažéru značky General Electric, který je spojený s PC a má naprosto tragický posed. Člověk skoro stojí narovnaný, sedlo ohromně široké, jak pro Paní Radovou a jediné nastavení - výšky sedla - toho moc nedožene. Pánové z BG Fitu by si zde asi marně drbali hlavy. Na ruce máte rukáv na měření tlaku, po těle asi 20 přísavek s čidlama a jedete. Vzpomenul jsem si na procitnutí Nea v Matrixu. Ze strany šlapajícího je velmi jednoduchý display kde vidíte jen kadenci, trenažér udržuje wattovou zátěž při různé kadenci konstantní, takže když šlapete pomaleji jde to víc ztuha, tak volím kadenci okolo 80. Z druhé strany je velký display, určitě se spoustou zajímavých údajů, ale na něj jsem bohužel taky neviděl a tak mě to zajímalo...:))

Začíná se naprázdno, a pak se po 50 wattech přidává. Mě byl test ukončen na 300W, kdy už ze mě trochu kapalo, tak asi aby nemuseli moc vytírat, řekl bych, protože jsem byl jen na tepech okolo 150. Na přiložených obrázcích uvidíte záznam z testu, některé pasáže ale berte s rezervou, například ukončení z důvodu bolesti nohou a podobně, nic takového jsem určitě nehlásil...:-)) Myslím že 3 min na 350W bych ještě v tom šíleném posedu ustál, teda vlastně useděl, a pak už bych musel ze sedla. Navíc sem si na začátku zapoměl zapnout klipsny, tak sem nemohl moc kruhově šlapat (test se nesmí přerušovat).

Verdikt je, že jsem, pokud jde o srdce, úplně zdráv, jen klidový tlak jsem měl vyšší, což je ale zvláštní, vždy když jsem měřil doma, bylo to okolo standardních 120/80. Mám to ještě doma párkrát přeměřit. Nárůst krevního tlaku při zatížení už ale je v normě. Tolerance zátěže výborná, ale v měřítku průměru populace. Omezení žádné, takže můžu ajronmenit jak o život. Kdybyste někdo rozuměl těm medicínským výrazům v lékařské zprávě a narazili tam na něco zajímavýho, tak sem hoďte komentář.

Jo a zpráva pro Advida, váha dneska ráno navážila příjemných 79, takže asi sem se moc neflákal (na záchodě samozřejmě)...:))

Kontakt na kardio centrum: http://www.kardio-centrum.cz/
Lékařská zpráva: EKG1, EKG2

4 komentáře:

  1. Takže jako u mě loni. Potvrzeno, že je vše po zdravotní stránce ok, ale jako podklad pro trénink na houby. :-) U mě to nevadilo, ale jestli jsi platil zátěžový test, tak bych asi chtěl vrátit peníze (tragický posed, neměření do maxima, nesmyslná "bolest nohou")

    OdpovědětVymazat
  2. Neplatil, šlo jen o zdravotní vyšetření. Pak si zas udělám laktátnový test, na změření prahů.

    OdpovědětVymazat
  3. Taky se chystam na zátěžák na běhátku, asi k Tvrzníkovi. Zřejmě v lednu.
    IM

    OdpovědětVymazat