7. 9. 2010

Neopren...

Protože se v tréninku teď nehorázně flákám, aspoň se pochlubím novým přírůstkem do mé triatlonové výbavy...

Neopren jsem původně plánoval pořizovat až na jaře. V příštím roce bych chtěl dát 2-3 půlky což znamená objevit se i na Czechmanu a přecejen bych nechtěl v červnu riskovat, že bude zima a já bych zmrznul. Navíc trochu rychlosti navíc se samozřejmě hodí...:-)

Jenže jsem se nachomejtnul k jednomu inzerátu v mailu, který mi přeposlal Martin (borec se kterým jezdím na kole). Předmětem byl střední model značky Ironman Wetsuits Instinct a docela pěkná kombinéza téže značky. Firma podle všeho zkrachovala, ale neopren v záruce stejně již nebyl, navíc bych ji asi musel uplatňovat v cizině, tak jsem se tento fakt rozhodl ignorovat. Majitel (podle jeho slov) neopren nikdy nepoužil, pořídil si jej v zahraničí s tím že plánoval zkusit polovičního ironmana, ale na realizaci to prý v brzké době nevypadá. Nabízená cena byla moc pěkná, velikost seděla, takže jestli je opravdu nepoužívanej, byla by to supr koupě.

Tak sem si jej vyrazil vyzkoušet. Teda soukání s mojí (ne)šikovností dovnitř uplně jednoduché nebylo, ale nakonec se podařilo. Vyzkoušel jsem se různě hýbat, kraulové pohyby rukou, předklon, záklon a nikde jsem necítil žádné výrazné omezení. A protože neoprén opravdu nejevil známky používání bylo rozhodnuto. Svlečení neoprénu bylo až překvapivě jednoduché, nejdřív ruce, pak do pasu, pak po kolena, pak střídavě nohy ven, a bylo hotovo. Odhadem napoprvé tak za 15-20 sekund. Je vidět že to má výrobce vymakané. Už se těšim na příští závod, kde to zase zpackám, na depa jsem fakt "expert".


K té rychlosti navíc. Jsem vždy opatrnej pokud jde zázračná tvrzení že některá část výbavy nějak zásadně zvedne výkon, jak se nám často snaží namluvit výrobci. Na druhou stranu musim přiznat, že poměrně skeptickej jsem byl už při pořizování Tarmacu, a tam jsem se docela divil co hodně dobré kolo dokáže. Trochu jsem hledal na internetu a našel tento test. Recenzent plaval v různých intenzitách střídavě v neoprenu a střídavě bez různé úseky s různou intenzitou a měřil rozdíly v časech. Výsledkem je opravdu 10-15% zrychlení při použití neoprenu. Ale rozdíly mezi značkovými a neznačkovými neopreny jsou už pak minimální. Tak už se ale bude zase lišit komfort a odolnost materiálu, to už netestoval. Ještě jedna starší recenze je tady.

Protože kombinéza byla spolu s neoprénem už jen za příplatek několika stovek, vzal jsem jí taky i když ji teď nutně nepotřebuju. Vypadá ale fakt hezky, posuďte sami...:-)


Doma jsme ještě v obojím zapózovali s Teodorikem...:-)


Tak teď už jen pořádně potrénovat plavání, ne jako letos kdy sem s k pořádnějšímu plaveckému tréninku dokopal až v červenci...

6 komentářů:

  1. Pěkný, pěkný. A kde má Teodorik neoprenek? :-))

    OdpovědětVymazat
  2. Teo musi este chvili pockat, zrovna nemeli jeho velikost. Ale na plavani uz s mamou chodit zacal, takze tohle je podchyceny...:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Komboška je fakt pěkná, jen je tam na můj vkus až moc těch nápisů Ironman, ale barevně se mi líbí moc. Makej Majku, ať si ke každému napisu Ironman můžeš udělat fajfku (za každej závod jedna fajfka). :-D

    OdpovědětVymazat
  4. Jo to mi taky trochu vadi. Navic jeste ironman ani nejsem. Byl sem s tim parkrat behat, a resim to tak ze pres kombosku natahnu bily triko, pak je to OK..:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Ty v tom chodíš i trénovat? Šetři si to na závody, bude jich hodně... ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Musel sem to testnout..:-) Dneska snad testnu na petynce i ten neopren...

    OdpovědětVymazat